Taloustieteessä ei ole kysymys vain BKT:sta tai talouspolitiikasta. Taloustieteen opiskelu tarjoaa laajan joukon uramahdollisuuksia niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla, sekä Suomessa että ulkomailla.

Joka vuosi suurin osa Aalto-yliopiston taloustieteen ohjelmasta valmistuvista päätyy työskentelemään yrityksiin. Eräs heistä on vuodenvaihteessa 2017-2018 valmistunut Eeva Hietamäki, joka päätyi aloittamaan uransa taloustieteen konsultointia tarjoavassa Compass Lexiconiin. Hänen työnkuvansa liittyvät erityisesti yrityskauppoihin ja määräävän markkina-aseman väärinkäyttötapauksiin. Eeva kertoo, että hänen työnsä kannalta keskeisiä ovat kyky käsitellä monipuolista dataa sekä ongelmanratkaisukyky. Näiden ohella tärkeitä ovat myös viestintätaidot, sillä monimutkaiset mallit on voitava selittää yleistajuisesti asiakkaille.

Kaikki työpaikat eivät luonnollisesti vaadi yhtä syvällistä substanssiosaamista. Eero Vassinen työskentelee Sanomalla mediamyynnin parissa strategina. Menestyminen digitaalisessa mainonnassa on olennaista muuttuvalla media-alalla, ja Eeron työn keskiössä on Sanoman markkinaosuuden nostaminen. Eero toteaa, että vaikka päivittäinen työ ei välttämättä vaadi yliopistossa opetettujen mallien ja teorioiden käyttöä, on taloustiede antanut laaja-alaista ymmärrystä taloudesta ja markkinoista, mistä on päivittäistä hyötyä hänenkin työssään.

Taloustieteellisten metodien ja ymmärryksen hyödyntäminen on kasvava trendi suomalaisessa yritysmaailmassa. Marko Terviö, Aalto-yliopiston taloustieteen professori, toteaa, kuinka perinteinen amerikkalainen käytäntö suuryritysten omista ekonomistitiimeistä on leviämässä yhä voimakkaammin myös Suomeen. Hän toteaa, että tämä luo kysyntää taloustieteen osaajille ja kasvattaa opetuksen resursseja tulevina vuosina.

Yksityisen ohella, myös julkisella puolella taloustieteilijöiden tarve on lisääntymässä. Huoli tarpeeksi korkeatasoisten nuorten makrotaloustieteilijöiden määrästä on ollut yksi merkittävä syy uuden Helsinki Graduate School of Economics -yksikön taustalla.

Yksi heistä on Joonas Koukkunen, joka työskentelee Suomen pankissa analyytikkona. Hänen uransa sai alkunsa Suomen pankin kesätöissä 2012, minkä jälkeen hän sai tarjouksen jatkosta. Paluuta täyspäiväiseen opiskeluun ei enää tapahtunut.

Joonas vertailee, miten taloustieteen opiskelu voi vaikuttaa pankkiuraan: ”en ole koskaan kuullut, että joku ei olisi saanut työtä koska on lukenut taloustiedettä eikä rahoitusta.” Urapolkujen yhteneväisyyteen vaikuttaa, että loppujen lopuksi rahoitus on sovellus, joka perustuu mikrotaloustieteen oppeihin.

Kaiken kaikkiaan taloustieteen opiskelu voi johtaa monipuoliseen työuraan millä tahansa sektorilla. Taloustiede tarjoaa myös loistavat lähtökohdat kansainväliselle uralle. Ammattilaisia, jotka osaavat selittää taloutta ja maailmaa tarvitaan kaikkialla aina aasialaisissa kansalaisjärjestöissä London Cityn pankkeihin.